A családi programokra fókuszálnak a VI. MartFeszt szervező

A július 4. és 8. között zajló VI. Martosi Szabadegyetem második sajtótájékoztatóját tartotta május 30-án partnerei társaságában, a komáromi Zichy-pontban az egyik főszervező, a Via Nova Ifjúsági Csoport. A jelenlevő szervezők bemutatták Az otthon itt van című programsorozatuk keretében tervezett rendezvényeiket.

Gubík László, a Via Nova ICS országos elnöke bevezetőjében elmondta: idén az eddiginél is színesebb lesz a MartFeszt, amelyen majd teljesen újszerű elemekkel is találkozhatunk. Hagyományteremtő céllal családi programokkal is gazdagítják megszokott műsorfüzérüket, s ebben partnerszervezetek közreműködésére is számíthatnak.

Kiss Rékától, a Villa Camarum Polgári Társulás elnökétől megtudtuk: a Pillike kézműves-szegletben és játékudvarban a Komálom Gyerkőcfesztiválról ismert önkéntesekkel majd olyan gyermekprogramokat tartanak, amelyek kötődnek a régi martosi népi-népművészeti hagyományokhoz.

Maga a pillikézés szó is egy helyi hagyományra: a böjt idején megvalósuló nagyszabású örömtáncra utal. Legtöbb foglalkozásvezetővel 7-én lesznek jelen, amikor az Apacuka zenekar is koncertezik. Játékudvarukban kipróbálhatók lesznek a Virgonckodó Játékpark méretes népi fajátékai, s nem hiányozhatnak sok lurkó kedvencei: a fantáziadús arcfestők, valamint 5-én a moldvai csángó zenét szolgáltató Hárompatak zenekar tagjai sem. Ráadásként pedig állatsimogató is nyílik.

Martost, a halászfalut többféleképpen is megismerhetjük

Keszeg István, Martos polgármestere a népművészeti műsorblokkról is szólt, amely keretében pénteken a „Páva-győztes“ Pósfa zenekar táncházzal egybekötött koncertet ad, valamint a Szőttes Kamaraegyüttes is fellép.

Szombaton Martost, a halászfalut egy frissen nyíló kiállítás keretében mutatják be. A hajdani halászati eszközöket felvonultató tárlat az év végéig lesz látható. Sor kerül majd a Paprika TV-ből is ismert Lévai Ferenc Aranyponty-vezérigazgató élménybeszámolójára, játékos vetélkedőkre és egy horgászversenyre is, amely részleteiről névrokona, Keszeg Gábor beszélt.

Hozzátéve: a főzőcskézni szeretők a Hal sülfe-főzve című gasztronómiai versenybe is benevezhetnek. A kapcsolódó újabb hagyományőrző műsorblokkban hazai, kalotaszentkirályi és magyarországi szereplők vesznek részt.

Kerékpáros emléktúra Kovács Kata Zsófia tiszteletére

Markovics János, a IV. MartFeszten elhunyt ifjú élsportoló, Kovács Kata Zsófia karateedzője elárulta: a tiszteletére rendezett emléknap részét képezi majd az a kerékpáros emléktúra, amely szombaton reggel az ekecsi kultúrháztól indul, s a gútai vízimalmot is érintve vélhetően 13 órakor a fesztivál helyszínén zárul, ahol ismét visszaemlékeznek Zsófikára.

Szabó Viktor, a Komáromi Jókai Színház színművésze tudatta, hogy július 8-án a MartFesztről sem hiányozhat az Ahogy esik, úgy puffan című improvizációs játékuk, amely során kollégáival együtt mindenütt sikerül mosolyt fakasztaniuk.

KATA-stresszudvar és ifjú vállalkozóknak szánt ínyencségek

Istvánik Norbert, a Selye János Egyetem Karrier-tanácsadó Központjának (KATA) tervezett stresszudvaráról mondott pár mondatot. Annak kialakításával a fesztiválozókhoz közelebb akarják hozni a stressz témakörét, miközben majd tréningszerű előadások is elhangzanak. Mindennek egy elsötétített pihenősátor ad helyet, ahol egy gyógymasszőr közreműködésvel masszázs-workshopot is tartanak.

Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének elnöke azt ecsetelte, hogy mivel rendezvényük tavaly is nagy érdeklődésnek örvendett, idén még érdekesebb műsorokkal lesznek jelen a szabadegyetemen.

Több magyarlakta ország ifjú vállalkozóinak a részvételével Kárpát-medencei klubtalálkozót tartanak, amelyre elsősorban a külföldi piacra lépés iránt érdeklődőket várják. Továbbá Martosra időzítik 16 sikeres fiatal vállalkozó és 8 mentor részvételével megvalósított mentorprogramjuk zárását. Előadásaik során pedig a gazdaságélénkítő programokat és vállalkozói sikertörténeteket ismertetnek.

Lábszky Olivér, a felvidéki Harmónia Zenei Díj egyik ötletgazdája és megvalósítója leszögezte: mivel e díjat már a hazai zenei élet szinte valamennyi kiválósága megkapta, ezért az idei MartFeszten bejelentik annak megújulását és a vonatkozó részleteket.

Borok utcája és a VI. Felvidéki Labdarúgó Bajnokság döntője

Sánta Norbert dunamocsi borász a fesztiválon újdonságnak számító Borok utcája főszervezőjeként elmondta: a felállítandó borházakban szerdától vasárnapig 5 jeles pincészet nyelvoldó nedűit kóstolgathatják a borkedvelők.

Farkas Attila pedig a szintén VI. Felvidéki Labdardarúgó Bajnokság kapcsán örömmel nyugtázta: idén a versenybe bejelentkezett és 9 csoportba osztott 45 focicsapattal rekordot döntöttek. A viadal hetedikei martosi döntője során mindenki szurkolhat kedvenceinek, de lehetőség nyílik a foci VB mérkőzéseinek közös megtekintésére is.

Gubík László zárszavában úgy fogalmazott, hogy Martoson tartják majd az Esterházy Akadémia égisze alatt induló Esterházy Kaszinó első eseményét, továbbá a foci és az asztalitenisz elemeit vegyítő új magyar sportág, a teqball bemutatását is.

Mindezeken kívül megrendezik az Előretolt Helyőrség Íróakadémiát, a már jól bevált Ki a vagányt, tartanak harcművészeti bemutatót és a Mesterségek Utcájába is várják a családok apraját-nagyját. A MartFeszt közéleti pillérébe tartozó műsorokról júniusban újabb sajtótájékoztatón számolnak be, ismertetve meghívott vendégeik névsorát is.

Forrás.