Az agyagosszergényi Közi-Horváth József Népfőiskolára látogattak az Esterházy Akadémia hallgatói

Élményekben gazdag hétvége a Közi Horváth József Népfőiskolán

A nemzeti ünnepet követő hétvégén akadémiánk növendékei ellátogattak a mesés Agyagosszergénybe, hogy ott a keresztény-szociális gondolat jegyében közös képzésen vegyünk részt népfőiskolai partnereinkkel.

Március 16-án kora reggeli órákban érkeztünk meg a helyszínre, ahol Szalai Viktor, a népfőiskola alapítója és vezetője máris egy-egy ajándékcsomaggal üdvözölt bennünket. Az intézményük gondozásában megjelentetett kiadványok betekintést nyújtanak a katolikus népfőiskola gazdag hagyományaiba.

Megnyitó gyanánt két rendszerváltó gondolkodó beszélgetésének lehettünk szem-és fültanúi. Az “Utak a Fórumba – Utak a Fórumból” cím alatt Borbély József és Gyurácz Ferenc meséltek közéleti életútjukról. Előbbi a soproni, utóbbi pedig a szombathelyi MDF alapszervezet alapítójaként vállalt részt az 1989-es eseményekben. A két előadó tömör történelmi kalauzolását követően meghallgathattuk véleményüket az aktuális bel- és külpolitikai helyzet kapcsán, illetve kérdéseinkkel mi is bekapcsolódtunk a tanulságos eszmecserébe. A fórumot Soós Viktor Attila egyháztörténész vezette, akinek innét is gratulálunk a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéséhez.

 

A második panelbeszélgetésben a Kárpát-medencei médiaviszonyokra szegeződött a figyelem. Az MTVA külhoni munkatársaiként Bartal Tímea felvidéki tudósító és Hainer István operatőr avattak be bennünket a szakmai kulisszatitkokba. Elsősorban a felvidéki média világán kalauzoltak minket végig, majd néhány egyszerre mókás és tanulságos élményükről számoltak be a kamera túloldaláról.

Egy jó kihelyezett képzés csak exkurzióval lehet kerek, ezért ebéd után a fertődi Esterházy-kastélyba vezetett utunk, ahol a körbevezetés során barokk pompában elevenedett meg előttünk történelmünk egyik legjelentősebb főúri családjának gazdag történelme.

 

Visszatértünkkor Szász Péter, a Depositum Katolikus Hitvédelmi Oldal főszerkesztője várt minket az emelvényen, aki előadásában a keresztény világnézetből eredő szociális tanítás fontosságára mutatott rá. Őt Nagy Péter János, a felvidéki Gúta plébánosa követte, aki a keresztény erkölcstanon alapuló társadalomformálás és államszervezés alapelvein keresztül gyarapította ismereteinket, és helyenként megrázó történetekkel mutatta be a mindennapi szolgálat fontosságát.

A napot egy jó hangulatú kvízesttel zártuk volna, ha azt követően nem csábít el a „leghűségesebb város” a maga mesélő épületeivel, utcáival és tereivel.

Másnap ifj. Sarkady Sándor történész villantotta fel a selmeci diákhagyományok eredetét, kitérve azok utóéletére és közösségformáló erejére. Nyugat-Magyarország 20. századi történelme nem lehet teljes a soproni népszámlálás és a „rongyos gárda” területvédő akcióinak taglalása nélkül, így mi is ezzel tettük fel a pontot a műhelymunka képzeletbeli i betűjére.

 

 

Vasárnap lévén, a képzést a helyi Szent László plébánián megtartott szentmisével és Közi Horváth József sírja előtti főhajtással zártuk. Kívánom, hogy éljen tovább minden magyar fiatalban határon innen és túl a népfőiskolai mozgalom és a keresztény-szociális gondolat!

 Varga Dávid