Az Esterházy Akadémia hallgatói Prágában emlékeztek Gróf Esterházy Jánosra

A március 2-3. hétvégén Akadémiánk képviseletében 12 növendék látogatott el a világ egyik legszebb kulturális központjának számító Prágába. Ottlétükkor lerótták tiszteletüket Esterházy János emléke előtt, továbbá megismerkedtek a helyi magyar közösséggel, kiváltképp a katolikus magyarokkal, valamint a cseh főváros történelmi nevezetességeivel.

Miután reggel 10:30 óra magasságában megérkezett a két kisbusznyi csapat, első útjuk a motoli temetőbe vezetett. Itt a gróf Esterházy János mártírhalálának 67. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen vettek részt, ahol Csitári-Rákóczy Gábor Andor (a magyar nagykövetség első beosztottja) ünnepi beszéde, Gubík László (az Esterházy Akadémia elnöke) buzdító gondolatai, s Balga Zoltán plébános tolmácsolásában Stanislaw Gawlik (a Coexistencia lengyel tagozatának elnöke) üzenete hangzott el. Ezután a jelenlévő prágai magyar szervezetek elhelyezték koszorúikat. A megemlékezést ünnepi fogadás zárta a prágai magyar katolikus plébánia közösségi termében.

A szálláshely elfoglalását követően az akadémisták célkeresztbe vették a belvárost, ahol többek között a Vencel tér, az Óvárosi tér, a Károly híd környékén található építészeti remekművekben gyönyörködtek, emellett pedig jó hangulatban egy-egy finom cseh sör kíséretében töltötték az estét.

Másnap a Szent Henrik és Kunigunda-templomban bérmálkozással egybekötött vasárnapi szentmisén vettek részt, ahol Halko Jozef pozsonyi püspök és Balga Zoltán plébános koncelebrált. A későbbiekben még a hazaút előtt lehetőségük adódott arra, hogy a Várnegyedet megtekintve további élményekkel gazdagodhassanak. A Martosra való visszaérkezés közben még belefért a Brünn melletti Olympia áruház „kifosztása”.

 

Az egyik hallgató, Varga Dávid így értékelt: „Örülök, hogy részt vehettem ezen a rövid, de annál tartalmasabb és eseménydúsabb hétvégén. Jóleső érzéssel tölt el, hogy ehhez hasonló programok megvalósulhatnak az Akadémiánk által, hiszen ekképpen nemcsak a nemzeti öntudat érzete erősödik, hanem egy másfajta közeget is bensőségesebben megismerhetünk annak sajátos vonásaival együtt. Külön köszönet Méry Jancsi titkárnak, aki végig velünk volt, és segített.”