Beszámoló a Nemzeti Tehetség Program 2022/2023-as tanévéről

A Felvidéki Tehetségsegítő Információs és Programpont képzései a 2022/2023-as évben elérkeztek a negyedik képzési évhez, ami a 2021. július 1. – 2022. június 30. közötti időszakban valósult meg Martoson, az Esterházy Akadémián. A tehetségfejlesztés- és gondozás az egyetemi naptárat is figyelemmel kísérve, kétheti rendszerességgel valósult meg a Martosi Rendezvényligetben.

A negyedik év szakmaisága az előző évek képzési anyagára épült, melyben újra kiemelkedő szerepet kapott a tehetségfejlesztés- és gondozás, nyilvános beszéd képzés, jogi- és médiatudományok, riporterképzés, közgazdaságtan, politika tudományok, közösségi médiatrendek, fotók és videók készítése és feldolgozása közösségi média platformokra, kampánygondolkodás és választói lélektan, forgatás és riportkészítés okostelefonnal, televíziós szereplés. A képzésekhez tehetség-bemutatkozó események, workshopok kapcsolódtak, kiadványok készültek, ill. lehetőség nyílt mentorhálózatba való jelentkezésre. A mentorok felügyelete alatt elkészült dolgozatokból, elemzésekből és tanulmányokból kiadványkötetek készülnek, amelyek különféle fórumokon, internetes oldalakon jelennek majd meg.

A tanévnyitó 2022-ben is az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban a valósult meg, Esterházy János halálának 65., végső nyugalomra helyezésének 5. évfordulója alkalmából szervezett Esterházy Zarándoknap keretein belül, melynek része volt az ünnepi szentmise és különböző lelki programok is.

Szeptember 16-án és 17-én Dabis Attila adott elő a hallgatóknak a helyszínen, melyben a mentormunkáik elkészítéséhez adott hasznos útmutatót.

Két héttel később a keleti végekre látogatott a csapat: a sátoraljaújhelyi kihelyezett képzésen, szeptember 30-án Faragó Csaba beszélt a közvéleménykutatásokról és kampánytechnikákról, majd október 1-jén Beke Sándor előadására került sor, a választói lélektanról.

Október 14-én a Karmelita kolostorba látogatott az Esterházy Akadémia csapata, ahol Orbán Balázs, a Miniszterelnök politikai igazgatója fogadta a fiatalokat, s miután körbevezette őket a kormány székhelyén, először a városfejlesztésről beszélt, majd pedig a kormánystruktúrákról, végül pedig a vezetése alá tartozó Matthias Corvinus Collegiumról.
Aznap este Osztié Zoltán atya az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia működését ismertette, majd sor került a két közéleti akadémia hallgatóinak találkozására.
Másnap, október 15-én Boros Bánk Levente tartott beszámolót a Nézőpont intézet küldetéséről, működéséről, ill. médiafigyelő tevékenységéréről, utána pedig Szánthó Miklós előadását hallgathatták meg a jelenlévők az Alapjogokért központ tevékenységéről, az alapvető jogok mibenlétéről, egyes generációiról, ill. a jelen kihívásairól.
A hétvége utolsó előadását Szimicsku László tartotta, Vizuális kultúra I. címmel, mely a forgatás és videózás alapjairól szólt.

A másik októberi képzésen (10. 21) Hajdú András, a közpolitikai elemzési irodát vezető helyettes államtitkár előadása következett, a politikai filozófiáról, másnap pedig (10. 22.) Berényi József, volt külügyi államtitkár beszélt az Európai politikáról és intézményrendszerekről.
Délután aztán Veczán Zoltáné volt a főszerep, aki megkezdte az Oknyomozó újságírás c. kurzusát.

A novemberi képzések Somkúti Bálint előadásával kezdődtek, aki Európa Geopolitikai helyzetéről tartott előadást az ukrán-orosz konfliktus fényében. (11. 04.) Másnap, november 5-én pedig Keszegh Béla, Komárom város (akkor pár napja) megválasztott polgármestere fogadta a hallgatókat a városházán, majd a város híres szülötteiről, az önkormányzat működéséréről és hosszú távú célokról is beszélt.
Délután Dunajszky Géza tartott rövid előadást a svájci Jura nemzeti közösség autonómia-tervezetéről, majd a program Veczán Zoltán kurzusával, az Oknyomozó újságírás II-vel folytatódott.

November 18-án Katona Tamás, fotós, médiaszakember tartott gyakorlatot a Vizuális kultúra II. témában, másnap pedig jött a kurzus III. része, melynek tartalmát Szimicsku László és Kormány Tibor ismertette a hallgatókkal.

A decemberi képzés Kolozsi Pál Péter, a Nemzeti Bank jegybanki eszköztáráért, devizatartalékáért és koczkázatkezeléséért felelős igazgatója előadásával indult (12. 02), aki zöld pénzügyekről, valamint a járvány utáni gazdaságpolitikáról adott elő, ezután pedig Szablics János Az MTVA Online Támogató Irodájának irodavezetője (aki egyébként választási szakértő) a Választási rendszerek nálunk és a világban címmel tartott előadást.
Másnap (12. 03) a program Veczán Zoltánnal és az Oknyomozó újságírás III-mal, valamint Katona Tamással és a Vizuális kultúra IV-gyel folytatódott.

December 16-án Szimicsku László és Kormány Tibor a Vizuális kultúra V., befejező részével érkezett, másnap pedig megtartatott az Esterházy-karácsony, mely során a csapat lézerharcon vett részt Komáromban, meccset néztek a naszvadi fürdőben, majd pedig Gubík László igazgató úr tartotta meg a szokásos évértékelőjét.

Az óév utolsó napján nagy tragédia rázta meg közösségünket, hiszen elhunyt Duray Miklós, a felvidéki magyarság élő lelkiismerete, így a 2023-as év első képzésén, január 20-án a hallgatók megtekintették Koltay Gábor: A szabadság ára c. Duray Miklós életéről szóló filmet, majd az akadémia titkára, Méry János javító-tesztet íratott.

Január 27-én Szimicsku László a sajtókapcsolatokról, január 28-án Pelle Veronika a médiahatásokról adott elő, Györffy Kinga pedig a történetmesélés rejtelmeibe vezette be az esterházys csapatot.

Február 10-én újra Szimicsku László tanár úr érkezett Martosra, hogy az etikettről adjon elő, február 11-én Györffy Kinga folytatta a történetmesélés tanítását a II-es kurzussal, délután pedig Pelle Veronika tanárnő következett a Meggyőzés és manipuláció c. előadással.

Február 24-én videóvágási technikákról és kisfilmkészítésről volt szó, Katona Tamás előadásában, másnap, február 25-én aztán Pelle Veronika: Netikett – az e-mail-írás és az internetes kommunikáció szabályai című kurzusa következett, délután pedig Györffy Kinga vizsgaelőkészítő gyakorlatáé volt a főszerep.

Március 11-én Gasparík Maja, a Patria Rádió munkatársa vezette be a hallgatókat a felvidéki rádiózás rejtelmeibe, utána Martí Zoltán, a 777.hu alapító főszerkesztője adott elő a magyarországi keresztény médiáról, majd a csapat Budapestre érkezett, ahol Takács Bence, műsorvezető mesélt tévés tapasztalatairól.
Március 12-én, vasárnap délelőtt az akadémisták részt vehettek az Eszterházy János-díj átadásán a parlamentben, délután pedig Györffy Kinga Történetmesélés-vizsgája várt rájuk.

Március 24-én Kovács István a Megafon alapítója adott elő a szervezetről, majd Bohár Dániel, a Riporter tartott előadást tapasztalatairól, működéséről, és adott tanácsot a hasonló pályára készülő hallgatóknak
Március 25-én Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője és a PestiTV alapítója beszélt az általa szerkesztett, illetve vezetett médiumokról, tapasztalatokról, s válaszolt a kérdésekre. A nap pedig Szűts Zoltán médiakutató, az Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezető docensének előadásával zárult.

Az április Jeszenszky Zsolt és Gav Duncan Party English nevű gyakorlatával kezdődött, majd Baczkó Norbert, a Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa adott elő kampánytechnikáról és adott hasznos tanácsokat azoknak, akiket különösen érintett ez a téma. (04.01)

Április 14-én Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt kampánykommunikációról és választási narratívákról, másnap pedig Zsigmond Barna Pál, a Fidesz határon túli kampányokért felelős igazgatója a külhoni kampányok specifikus területét mutatta be. Aznap délután B. Szabó Péter következett, aki a svájci jura kanton autonómiáért folytatott harcát mutatta be, nap pedig Oriskó Norbert: A Természet vadvirága c. kötetének bemutatójával zárult.

Április 28-án Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Parlamenti Államtitkára a Fidesz kampányáról adott elő, utána pedig Molnár Balázs, a Fidesz kampánycsapatának tagja az online kampányról adott elő.
Másnap, április 29-én Baczkó Norbert, a Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa a tartotta meg a kampánytechnikáról szóló II. előadását, ami után Hegedűs Zoltán Kampány-narratívák, avagy történetmesélés a választási időszakban c. blokkja következett.

Május 12-én Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos volt az akadémia vendégelőadója, aki az online és offline kampánytechnikákról, egyes társadalmi csoportokra lebontott kampányról és központi kampányokról adott elő, majd Pelle Veronika, médiakutató következett, szakterületének utolsó előadásával.
Május 13-án Pelle Veronika és Pomichal Krisztián a Médiacápa nevű gyakorlatot végezte el a hallgatósággal: egy szobában a két előadó, felkészülve a hallgatókból és témáiból, meglepetészszerűen támadta le mikrofonnal és kamerával az oda belépő személyeket, s igyekeztek őket kelleletlen kérdésekkel bombázni, kizökkentve ezzel őket a konfortzónájukból.

Május 27-én aztán Pozsonyba utazott a társaság, ahol a Čajaková utcai kihelyezett képzésen Forró Krisztián, a Szövetség Párt múltjáról és jelenéről beszélt a hallgatóknak, majd Jaroslav Daniška, szlovák konzervatív újságíróval beszélgettek az Esterházy Akadémia hallgatói.
A szombat délutáni program a Máriavölgybe irányította a hallgatókat, ahol Szász Péter, hitvédő vezetésével végigjárták Esterházy János keresztútját, majd másnap Brogyányi Mihály, pozsonyi helytörténész Pozsony város múltjáról tartott előadást, mellyel gyakorlatilag a 2022-23-as képzés be is fejeződött.

Az Esterházy Akadémia képzése az NTP és a Kultúrális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg.