Cabbage – Őszi balkonkertészeti workshop a Martosi Rendezvényligetben

2022. október 22-én balkonkertészeti workshopot tartottak a Martosi Rendezvényligetben, melyet a Gyeek Club Hungary és az Esterházy Akadémia szervezett egy Erasmus+ projekt (KA227) keretein belül.

Mi a zöld? Miért fontos számunkra? – kérdeztük Koncz Izabella kertészeti szakelőadót, a workshop vezetőjét.

„A környezetünk szerves részét képezi; hogy virágok, zöld növények legyenek körülöttünk, több szempontból is fontos. Nem véletlen a mondás, hogy az őserdők a Föld tüdeje. Ezen kívül persze számos haszna van a zöld környezetnek. Befolyásolja például a mikroklímát – mikroklímája van egy aszfalttengerrel borított, szennyezett levegőjű városi utcának és egy csodálatos, erdei tisztásnak; külön mikroklímája van az istállónak, de a kertünk szelesebb, illetve naposabb területének is. A mikroklímát befolyásolják a kisebb erdők, sőt a településen csoportosan kiültetett fák is hatással lesznek a közvetlen környezetükre: a legegyszerűbb példa, hogy árnyékot adnak, ez által egy fasor csökkenti a hőmérsékletet még a betontenger közepén is, a levegő páratartalmát is növelik, ami hasonlóképpen kedvező az emberek és élőlények egészségének, főleg az egyre gyakoribb nagy hőségek idején. Az elmondottakkal összhangban a közvetlen környezetünkbe ültetett fák, facsoportok, fasorok vagy bokrok csökkentik a káros napsugárzás erejét, illetve a szél erősségét is.”

Boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk a növények közelében? – merült fel a kérdés a foglalkozás során.

„Amennyiben tágan át akarjuk tekinteni a környezetünkben lévő növények pozitív hatásait, az alapvető élettani és biológiai előnyökön túl nem szabad elfelejtkezni azokról a lélektani- és mentális szinten jelentkező előnyökről, amelyek társaságukban érnek minket. Azt hiszem, senkinek nem kell magyarázni, miért van az, hogy az erdőben vagy egy parkban általában mindenki inkább megnyugszik, mint idegessé válik. Miért van az, hogy a természet lágy ölén mindenki inkább gyönyörködik a látványban és az őt körülvevő környezetben; tehát pozitív érzéseket él át, amikor rátekint a fákra, ágaikra, a bokrokra vagy a virágokra. A COVID-19 alatt is az volt sokak számára az egyik utolsó lélektani mentsvár, hogy a természetbe ki lehetett járni – ez általában Európa szerte engedélyezve volt, mindenféle korlátozás nélkül. Ugyanezt az életérzést elérhetjük kicsiben, beleértve a pozitív lélektani hatást, ha egy virágzó oázissá varázsoljuk saját kertünk vagy lakásunk néhány négyzetméteres balkonját, teraszát.”

Az eseményen 15 felvidéki és anyaországi szervezet 22 képviselője vett részt személyesen, akik nem csupán végignézhettek egy elméleti előadást a balkonkertészet alapjairól, hanem saját kezűleg is ültethettek a nekik tetsző fűszernövényekből, melyeket a nap végén magukkal is vihettek.

„A zöld környezet nem csak gyönyörködtet, de nevel is” – vallja a workshop vezetője, aki mögött 33 év szakmai tapasztalat áll.

„A zölddel tarkított környezetnek van egyfajta esztétikai- nevelő hatása is, amennyiben ez az életkörnyezetünk részét képzi. Esztétikai szempont például, hogy az épületeket kiemelik a körülöttük- és rajtuk lévő bokrok, fák. Az ízlésesen beültetett kertek, parkok, udvarok és balkonok jó érzéssel töltenek el bennünket, ebből ered a nevelő hatás, igyekszünk majd a saját környezetünkben is hasonlót teremteni, annak példájára alakítani a tájat. A nevelő hatás megjelenik még a rendezett környezetben az által, hogy ott kevésbé szemetelünk: ha olyan helyen járunk, ahol minden rendezett és tiszta, kisebb az esélye, hogy eldobjunk akár egy cigicsikket is. Ez a hatás hatványozottan megjelenik, ha a környezetet mi magunk alakítottuk ki, hiszen ki akarná tönkre tenni a saját keze munkáját?”

Megkérdeztünk néhány résztvevőt is, mit tanultak a workshop folyamán:

„Nagyon tanulságos előadás részese lehettem, mint sokan mások is. Sokat tanulhattam a fűszernövényekről is, amit a konyhában boldogan fel is tudok használni! Rendkívül jó hangulatot eredményezett az előadás. Azóta is nagyon szívesen foglalkozom a növényekkel, főleg miután sok mindent megtudhattam, nem csak ültetésükről, hanem gondozásukról is egyaránt. Köszönöm ezt a kedves kis családias élményt!”

– Tóth Anna, Szent Orbán (HU)

„Nagyon aranyos, szimpatikus volt az előadó. Jó kedélyű, mosolygós. Élvezet volt hallgatni a hangját. Amit ténylegesen nem tudtam, az az volt, hogy a vetés után fóliával le kell takarni a téglit, és úgy hamarabb kibújik a növény. A többit falusiként tudtam”

– Guruncz Enikő, Via Nova – Nagytárkány (SK)

„Először is azt szeretném leszögezni, hogy a Csallóközben szinte mindenkinek az ősei vagy halászattal, vagy földműveléssel foglalkoztak, így a nagyszüleimmel sok dolgoztam a kertben, és apukámnak is segítettem. Ennek ellenére a martosi előadás, mely az előkészítés, az ültetés és az elhelyezés minden fázisára kitért, nagyon összetett és hasznos volt, valamint sokad adott még nekem is, aki azért valamit konyít a kertészkedéshez. Tetszett, hogy nemcsak elméletben, de gyakorlatban is megismerhettük a folyamatot, és hogy sokan ki is próbálhatták magukat”

– Méry János, Szent György Lovagrend (HU)

„Számomra nagyon hasznos volt a workshop, ami a fűszernövények ültetéséről szólt. Mivel az én lakásomnak sincs kertje, számomra is csak az a lehetőség marad, hogy az erkélyre ültetek növényeket. A workshopon megtanultuk, hogy kell precízen kiültetni a magokat, hogy azok megfelelően tudjanak fejlődni. Én már a gyakorlatban is hasznát vettem a képzésnek”

– Győző Réka, Komisz (SK)

„Nagyon hasznos volt a kertészeti előadás és emellett nagyon szórakoztató is. Az előadó fantasztikus előadást tartott, a résztvevőket is bevonta így még élvezhetőbb volt. Megismerkedhettünk a kertészkedés egy másik formájával. Az ott szerzett információk alapján szívesen kipróbálnám a balkoni kertészkedést”

– Fekete Viktória, Ipoly Erdő zrt. (HU)

A Komáromi Kalandor közreműködésével kiváló kép- és hangminőségben sikerült teljes egészében rögzíteni Koncz Izabella kertészeti szakelőadó tippjeit és tanácsait, így az is inspirálódhat, aki személyesen nem tudott résztvenni.