Dunaszerdahelyen tartotta ünnepi kongresszusát az MKP – VIDEÓVAL

A Magyar Közösség Pártja megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepli. A kongresszuson az elmúlt két évtizedre tekintenek vissza, de a párt várhatóan megnevezi köztársaságielnök-jelöltjét is. Menyhárt József szerint a párt “nemcsak kérge a múló időnek, de magva a felvidéki magyarságnak”.

16:45

A kongresszus a zárónyilatkozat elfogadásával és a Himnusz eléneklésével ért véget. Köszönjük a figyelmüket!

15:45

Az MKP kongresszusa Menyhárt Józsefet, a párt országos elnökét választotta államfőjelöltnek. A küldöttek egyhangúlag, felállással szavaztak. A döntést a kongresszus nagy ovációval fogadta. Bővebben

15:30

Kezdetét vette a kongresszus tanácskozási része. A küldöttek hamarosan megválasztják a párt államfőjelöltjét. Az ülés vezetését átvette Őry Péter, az Országos Tanács elnöke.

15:25

A küldöttek Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke és Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetőjének videóüzenetét hallgathatták meg.

A délutáni program kezdetén a Magyar Közösség Pártja a húszéves évforduló alkalmából kitünteti az alábbi személyeket, akik tevékenységükkel hozzájárultak a közösség megerősítéséhez. A kitüntetettek: Duray Miklós, Zsidek Veronika, Duray Rezső, Fejes Boldizsár, Bárdos Gábor, Czajlik Jenő, Kvarda József, Rostás László, Farkas Imre, Herczog Adolf, Borsányi Gyula, Becse Norbert, Bölcs József, Hutter Mária – in memoriam, Szabó Olga, Forró László, Hugyivár Imre, Gál Erzsébet, Kotora Marián, Zachar Pál, Bodzsár Gyula, Erdős Vince, Gál Piroska, Juhász István, Molnár Zsuzsa – in memoriam, Lax László, Balázs Erzsébet – in memoriam, Máté Géza, Máthéné Domonkos Jolán, Major György, Csatlós István, Kajla János, Kopasz József.

A kongresszus az ebédszünet után, várhatóan 15:30-kor folytatódik.

13:40

A kongresszus ismét kultúrműsorral folytatódik. A küldöttek, nem is beszélve a tudósítókról, az ebédszünetben Tatai Robi mesterszakács finom falatjait kóstolhatják meg.

13:35

Gubík László, a Via Nova elnöke hangsúlyozta, hogy az elmúlt, kisebbségben töltött évszázad hányattatásai erőt adnak a magyar közösségnek, hiszen túlélve minden viszontagságot, itt vagyunk, megmaradtunk. A közösségünk építéséből a fiatalok is kiveszik a részüket, ezt a munkát jelzi a Via Nova átalakulása, az Esterházy Akadémia életre hívása is.

Gubík László gondolatait az alábbi videóban tekinthetik meg:

13:30

Kiss Beáta, a Femine Fortis képviseletében szólt a küldöttekhez. A szervezet az MKP női tagozataként működik. Szükség van a női választók mobilizálására, kevesen veszik ki részüket a közéleti feladatvállalásból – hangsúlyozta Kiss Beáta. A teljes beszédet az alábbi videóban tekinthetik meg:

13:25

Andócsi János, a Horvátországi Magyar Demokratikus Szövetségétől a horvátországi, tizenötezres magyarság üdvözletét hozta. Elismerését fejezte ki azért a kiállásért, amit a felvidéki magyarságért tesz az MKP, és nem enged a negyvennyolcból. A köszöntő teljes szövegét az alábbi videóban láthatják:

13:15

Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kifejezte azt a kívánságát, hogy eljöjjön az az idő, amikor a magyar kisebbségeknek ne legyen szüksége kisebbségvédelemre. Irigyli, hogy Szlovákiában, ellentétben Romániával, fel tudnak szólalni a szlovák nemzetiségű demokraták is a kisebbség védelmében. Szilágyi Zsolt köszöntője az alábbi videóban tekinthető meg:

Vincze Loránt, a FUEN elnöke beszédében kitért a Minority SafePack európai kezdeményezés sikerére, amiből a felvidéki magyarok is kivették a részüket. Vincze Loránd gondolatait az alábbi videóban hallgathatják meg:

13:00

Tőkés László püspök, EP-képviselő beszédében kiemelte a kereszténydemokrácia eszmeiségéhez való ragaszkodást, amely értékek képviselete az Európai Parlamentben egyre nagyobb nehézségekbe ütközik, de ebben a munkában mindig lehet számítani az MKP képviselőjére.

Tőkés László beszédét az alábbi videóban tekinthetik meg:

12:50

Peter Bobula, a KDH alelnöke elmondta, a múltból keresve kell megtalálnunk a jövő lépéseit, a vallott értékek mentén. Kifejezte reményét, hogy az MKP képviselőit az elkövetkezőkben újra a parlament soraiban láthatja. A KDH alelnöke üdvüzletét szlovák nyelven az alábbi videóban tekinthetik meg:

12:35

Ondrej Dostál, az OKS elnöke hangsúlyozta, hogy húsz éve bukott meg a mečiarizmus Szlovákiában. Megkerülhetetlen szerepe volt ebben a szlovákiai magyarok politikai érdekképviseletének. Ma hasonló helyzetben vagyunk, újra jellemzi a kormányt a korrupció, a populizmus, a viszályszítás, és a demokrácia védelmében ezt a kormányt le kell váltani, amihez újra szükség van a magyarok részvételére.

Odrej Dostál gondolatait az alábbi videóban nézhetik meg:

12:25

Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős kormánybiztos a magyar kormány által nyújtott támogatásokat, programokat sorolta. Arra emlékeztetett, hogy a Felvidéken az MKP a magyar kormány stratégiai partnere. A kormánybiztos teljes beszédét az alábbi videóban tekinthetik meg:

12:20

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke folytatta a felszólalók sorát. Tolmácsolta a nehéz körülmények között élő kárpátaljai magyarság üzenetét. A beszédet az alábbi videóban tekinthetik meg:

12:15

Seszták Miklós kormánybiztos arra emlékeztetett, hogy van mit ünnepelnie az MKP-nak, hiszen a politikai közösség fenn tudott maradni. Köszönet jár ezért a tagságnak. A felvidéki magyarság mindig számíthat az anyaország támogatására – tette hozzá a kormánybiztos.

Seszták Miklós kormánybiztos teljes beszédét az alábbi vidóban tekinthetik meg:

12:00

Kelemen Hunor, RMDSZ-elnök beszél. Hangsúlyozta, húsz évvel ezelőtt került kormányra először a magyar érdekképviselet a Felvidéken, Erdélyben akkoriban hasonló kihívással néztek szembe. Fontosnak nevezte, hogy az MKP államfőjelöltet állít, az erdélyi tapasztalatok is ezt igazolják. Az elnök megajándékozta a jubileumát ünneplő MKP-t. Batyujából egy Szabadság-plakett, egy Erdélyről szóló könyv és finom párlat került elő. Az MKP előtt álló kihívásokhoz reményei szerint erőt és kitartást adhatnak az ajándékok.

Kelemen Hunor teljes beszédét az alábbi videóban tekinthetik meg:

11:40

A vendégek közül elsőként Igor Matovič kapott szót. Humorral fűszerezett beszédét a küldöttek nagy tapsokkal, hangos nevetéssel szakították félbe. Emlékeztetett arra, hogy a magyar közösség mindig is Szlovákia euroatlanti integrációját támogatta, fontos szerep jutott ebben a folyamatban a szlovákiai magyaroknak. Matovič szerint az MKP értékek mentén politizál, reméli, hogy hamarosan visszajut a törvényhozásba. Szégyenteljesnek nevezte, hogy a magyar közösséget jelenleg Bugár Bélával azonosítják, aki a szlovák közvélemény szemében feladta elveit, elárulta korábbi politikáját. A pártelnök partneri viszonyt szeretne a Magyar Közösség Pártjával, nem megfeledkezve annak stabil szavazótáboráról.

Igor Matovič beszédét szlovák nyelven az alábbi videóban tekinthetik meg:

11:30

Menyhárt József pártelnök beszél. Javasolta a küldötteknek, hogy a volt elnökök megszólítása a jövőben legyen elnök úr. Menyhárt emlékeztetett arra, hogy az anyaország nem engedte el a közösségünk kezét. A magyar kormány támogatásának köszönhetően megújulnak óvodáink, a vállalkozók is új eszközökhöz jutnak. A pártelnök megkérte a küldötteket, álljanak fel, akik indulnak az önkormányzati választáson, jelezve a párt erejét és elszántságát. Menyhárt szerint nagy felelősség nehezedik a pártra, “hiszen nemcsak kérge vagyunk a múló időnek, de mi vagyunk a magva a felvidéki magyarságnak”.

A teljes beszéd az alábbi videóban tekinthető meg:

11:20

Berényi József beszédével folytatódik a kongresszus. A volt pártelnök az elmúlt időszak eredményeit sorolta. A párt ugyan nem került vissza a törvényhozásba, de szilárd pozíciókkal rendelkezik az önkormányzatokban. 2014-ben az MKP először állított államfőjelöltet a felvidéki magyar közösség történetében. Berényi kiemelte, hogy a párt számíthat a szlovák partnerekre is, külön hangsúlyozva Igor Matovičot, az OĽaNO elnökét. Megköszönte a szeretetet, amit a párt politikusaként a magyar választóktól kapott.

A teljes beszéd az alábbi videóban tekinthető meg:

11:10

Jelenleg Csáky Pál, a párt európai parlamenti képviselője beszél. Csáky kiemelte, hogy a jelenlegi kormánykoalícióval szemben az MKP helye a szlovák ellenzéki pártok mellett van. Az MKP ma is stabil, túlélte az elmúlt két évtized viharait, kihívásait. A párt ma államfőjelöltet állít, a magyar közösség jelöltjét. Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a Most-Híd jelöltje a kampányát annak hangsúlyozásával kezdte, hogy nem a magyar közösség jelöltjeként pályázta meg a köztársasági elnöki széket. Csáky impulzív beszédét azzal zárta, hogy a párt soha nem adja fel a küzdelmet a kisebbségi jogokért, a felvidéki magyarság képviseletéért.

A teljes beszéd az alábbi videóban tekinthető meg:

11:05

Hájos Zoltán, dunaszerdahelyi polgármester köszöntőjével vette kezdetét a kongresszus érdemi része. Emlékeztetett arra, hogy húsz éve is Dunaszerdahely volt a helyszíne a Magyar Koalíció Pártja alakuló kongresszusának.

10:45

A kongresszus a Szózat eléneklésével vette kezdetét, jelenleg is tart a felvezető kultúrműsor.

10:30

Közel félórás csúszással kezdetét vette az MKP kongresszusa. A vendégek között köszöntötték Seszták Miklós kormánybiztost, Szilágyi Péter miniszteri biztost, Czimbalmosné Molnár Évát, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetőjét. A kongresszus vendége Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete is. Megjelentek a szlovák ellenzéki pártok képviselői is: Igor Matovič, az OľaNO elnöke, Ondrej Dostál, a Polgári Konzervatív Párt elnöke. A kereszténydemokraták alelnöki szinten képviselik magukat. A határon túli testvérpártok vezetői közül tiszteletét tette mások mellett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Brenzovics László, a KMKSZ vezetője. Utóbbit a küldöttek nagy tapssal köszöntötték, ilyen módon is kifejezve a felvidékiek szolidaritását az ukrán nacionalizmus által fenyegetett kárpátalji magyarsággal. Köszöntötték továbbá Tőkés László európai parlamenti képviselőt és Vincze Loránt FUEN-elnököt, Csáky Csongort a Rákóczi Szövetség nemrég megválasztott elnökét és Fazekas László püspököt is.

A pártegyesülést az 1998-as módosított választójogi törvény kényszerítette ki, az egységes magyar párt több parlamenti cikluson keresztül sikeres szereplője volt a szlovák belpolitikának. A Magyar Koalíció Pártja 1998 és 2006 között kormánytényezővé vált. A következetes etnikai érdekképviselet és a feltételek nélkül kormányra kerülés – a két háború közötti kifejezéssel aktivizmus – dilemmája 2009-ben pártszakadáshoz vezetett.

Az MKP 2010 óta a törvényhozáson kívüli szerepben változatlanul a felvidéki magyar közösség érdekképviseleteként keresi helyét a szlovák politikában. A mai kongresszus újabb mérföldkő lehet a felvidéki magyarság önbecsülésének megerősítésében. Az MKP az önálló államfőjelölt állításával jelzi a szlovákiai közvéleménynek, hogy változatlanul cselekvőképes párt, amely egy következő megmérettetésen eséllyel lépheti át a parlamenti küszöböt.

Forrás.