Kétfordulós fogalmazásíró pályázat

Az Esterházy Akadémia fogalmazásíró versenyt hirdet a felvidéki magyar gimnáziumok és középiskolák diákjai számára a tollforgatás alábbi műfajaiban: család-és falutörténet, elmélkedés, esszé, helyszíni beszámoló, portré.

A zsűriben az irodalmi élet és újságírás kiválóságai: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója; Hodossy Gyula, költő, szerkesztő, intézményszervező és Kövesdi Károly, a Ma7 hetilap vezető szerkesztője foglalnak helyet.

 

A verseny célja:

- a felvidéki magyar fiatalok írásbeli kommunikációs képességének fejlesztése, a magyar nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudatuk és anyanyelvük szeretetének erősítése,

- a publicisztikai vagy irodalmi pályára készülő fiatalok íráskészségének fejlesztése,

- az önálló gondolatok és vélemények kifejtésének elősegítése, valamint a magabiztos és egyéni stílusú tollforgatás kiteljesítése.

 

A verseny célcsoportja:

A felvidéki magyar gimnáziumok és középiskolák diákjai

 

A verseny témakörei jeles történelmi eseményekhez, személyiségekhez és évfordulókhoz kötődnek. Az 5 téma szabadon választható. A melléjük rendelt műfaj kötelező:

- Mit jelent a szabadság? Az 1849-es szabadságharc fontossága napjainkban (elmélkedés)

- Hídavatás - 1849. november 20-án került sor a Lánchíd hivatalos átadására. A hídavatás megalázó módon az aradi vértanúk kivégeztetője, Haynau osztrák császári tábornok vezénylete alatt történt (beszámoló)

- Száz éve a republikában – a felvidéki magyarság csehszlovákiai viszontagságai (családtörténet, falutörténet)

- II. Rákóczi Ferenc – a fejedelem - 315 éve, 1704. július 8-án, Gyulafehérváron fejedelemmé kiáltották ki II. Rákóczi Ferencet (esszé)

- Ady Endre (szubjektív portré)

00

nap


00

óra


00

perc


00

mp


Jelentkezés:

Jelentkezni 2019. május 12. (vasárnap) éjfélig az alábbi módon lehet:

A jelentkezés benyújtásához elegendő a pályamű beküldése az info@esterhazyakademia.eu e-mail címre. A munkákat címmel és aláírással ellátva, 3-5 ezer leütésben kell elkészíteni.  Az e-mailben a pályázó neve mellett kérjük feltüntetni az iskolát és évfolyamot is. Az írás értékelésénél a versenyző tárgyi tudása mellett elsősorban írásának gördülékenysége, egyedi stílusa, logikai felépítettsége és a műfaj elsajátítása, tehát az írói teljesítmény számít.

A verseny döntője:

A zsűri a 2. fordulóba az általa legjobbnak ítélt versenyzőket hívja meg. Előzetes terveink szerint 8 fiatal publicistából áll majd a döntő mezőnye. Itt két feladatban kell a publicistának helytállnia.

Az első feladat egy erre az alkalomra megírt munka lesz, melynek 3 választható témáját és műfaját az május 11-i értékelés után kapják meg a döntősök.

A második feladat a helyszínen kapott téma és helyszínen biztosított források alapján megírandó munka lesz.

A döntőre és a kiértékelésre 2019. május 24-án délután kerül sor az Esterházy Akadémián, a Komárom melletti Martos községben. A döntőn való megjelenés feltétele a nevezésnek is: azok jelentkezését várjuk, akik biztosan részt tudnak venni a végső megmérettetésen is!

A verseny díjai:

A verseny döntősei és győztesei csíksomlyói utazásban részesülhetnek az idei pünkösdi búcsúraRákóczi Szövetség jóvoltából, a Petőfi Irodalmi Múzeum vendégei lehetnek Budapesten, újságírói tanfolyamra iratkozhatnak be, publikálási lehetőséghez juthatnak, valamint értékes könyvjutalmat, lapelőfizetést és témához illő ajándékcsomagot kaphatnak.

A verseny koordinátora:

Jancsó Péter, az Esterházy Akadémia növendéke  

(0917 947 458, info@esterhazyakademia.eu)

A döntő

A döntőre és a kiértékelésre 2019. május 24-én kora délután kerül sor, az Esterházy Akadémia tantermeiben, Martos községben. A döntőn való megjelenés feltétele a nevezésnek is: azok jelentkezését várjuk, akik biztosan részt tudnak venni a végső megmérettetésen is.  

Mindez hol?

A Komárom melletti meseszép Martos község alföldi tájába beékelt vadonatúj rendezvényközpont épületében lesz a döntő.