Esterházy János nevével fémjelzett akadémia indul

Esterházy János a felvidéki origó. Példamutatásában minden benne van, ami a közéleti pályához, mint hivatáshoz szükséges – vallja Gubík László, ezért Esterházy Akadémia névvel szellemi műhelyt hoz létre.

Az elmúlt időszakban több hirdetés is megjelent a közösségi médiában, miután Gubík László május 15-én bejelentette: Esterházy Akadémia indul.

Esterházy János ragaszkodik szülőföldjéhez, közösségét saját családjaként kezeli, megrendíthetetlen a hite, ellenáll a hatalom csábításának, szembeszegül a gazemberséggel, a csapások ellenére is életvidám marad, érti a közép-európai egymásrautaltságot, testvérként tekint a környező népekre és ízig-vérig európai. Ő az, aki keretbe foglalja a felvidéki magyarságot, hiszen akkor kezdett politizálni, amikor a mai értelemben vett Felvidék létrejött, tevékenységének, életének üzenete pedig most is időszerű – nyilatkozta Gubik László az esterhazyakademia.eu portálnak.

Gubík úgy véli: ha van ember, akinek példáján keresztül tanítani lehet, és fel lehet készíteni az új generációkat idehaza a közéleti pályára, akkor az Esterházy János. Ezért példakép Esterházy, és ezért választotta jelmondatul az Akadémiához a „Hivatásunk magyar, küldetésünk európai” idézetet.

Május 15-én jelentették be a megalakulás tényét, ezzel kapcsolatosan az ifjú politikus így nyilatkozott: „75 éve ezen a napon egyedüliként nem szavazta meg a szlovák parlamentben embertársai deportálását, ami életpályája talán legismertebb mementójává vált. Az idősebb Esterházy unokával egyébként Prágában beszéltem a motoli temetőben tartott márciusi emlékünnepség után, ott árultam el, mire készülök. A család áldását adta rá.”

Fotó: Raj Róbert

Gubík Lászlónak régi álma egy olyan, hazai fiatalok számára kialakított szellemi műhely létrehozása, ahol egy kellemes környezetben és baráti közegben, együtt nevelkedve, egymást ösztönözve nőnek fel azok a diákok, akik közéleti pályára készülnek, legyen az aktív politikai szerepvállalás, újságírás vagy szakmai háttérmunka. Ez a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően most lehetővé válik. „Eldöntöttem, hogy belevágok egy hosszú távú tehetséggondozó projektbe, és közéleti akadémiát alapítok. Iránytűként pedig Esterházy adja magát” – nyilatkozta Gubík László.

Tudatosítani kell, hogy a közélet szakma is, ahol nem elég a lelkesedés, felkészültnek kell lenni. Az Esterházy Akadémia ezt a felkészítést kívánja megadni. A cél, hogy értékes tudással felvértezett, tehetséges fiatalok, akik közös alapokkal rendelkeznek és ismeretségük okán fél szavakból is megértik egymást, képesek legyenek a stafétabot átvételére és a jövő alakítására a felvidéki magyar közösség érdekében – mondta el az esterhazyakademia.eu portálon készült interjúban Gubík László.

Az Esterházy Akadémia gyakorlatias képzést nyújt. Ahol a fiatalok megtanulják a nyilvános beszéd művészetét, közéleti vitaszituációkat és stúdióbeszélgetéseket modelleznek majd, retorikai és kommunikációs képzést nyújtanak, kampánytechnikákat ismertetnek meg a növendékekkel, kialakítják bennük a programalkotás és az összefüggések megértésének képességét, illetve beavatják őket az újságírás, az oknyomozás, a médiaszervezés és az online médiatartalmak kezelésének rejtelmeibe is.

Az akadémia szeptemberben nyitja meg kapuit, a képzés ősszel indul. Kétéves ciklusokban gondolkodom, az egyetemek szemesztereinek naptárát követve, hiszen elsősorban a felvidéki egyetemisták a célcsoport. Az első félév egy alapozó, felvidéki félév – Esterházy Jánostól az Esterházy Akadémiáig –, ahol a kommunikációs tréningek mellett hazai előadók és hazai intézmények szakemberei nyújtanak áttekintést a felvidéki magyar életről eszmetörténeti, politológiai, egyházi, társadalomtudományi, kisebbségi jogi, pedagógiai, újságírói szemüvegen keresztül – árulta el Gubík.

A második és harmadik félévben az oktatás kettéválik közéleti és újságíró képzésre. Innét az Esterházy körben politikatudományi, politikai kommunikációs, alkotmányjogi-diplomáciai és társadalomtudományi panelekben, a Márai körben pedig újságírói, médiaszervezési, online-média és szakújságírói panelekben folyik majd az oktatás – mondta el az alapító.

A negyedik szemeszterben, egyfajta szakdolgozatként, egy munkát kell majd leadniuk a hallgatóknak a mentorként kiválasztott tanárral megbeszélt témában. A képzést tanulmányutak, elemző munka, nagynevű vendégelőadók látogatásai és ösztöndíjak teszik gazdagabbá. Az új évfolyam az utolsó szemeszterrel párhuzamosan indul – derült ki a beszélgetésből.

Gubík László szerint: érdemes lesz figyelni az akadémia most induló honlapját és Facebook-oldalát. Várjuk a felvidéki fiatalokat, kösse össze a jelen tehetségeit és a jövő reménységeit Esterházy János öröksége!

Forrás