Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

A Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Motolban (Fotó: Kokes János/Felvidék.ma)

Esterházy János, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjének emléke előtt tisztelegtek csütörtökön Prágában.

A Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Motolban (Fotó: Kokes János/Felvidék.ma)

A megemlékezést, amelyre a kommunista rendszer áldozatainak a cseh főváros Motol köztemetőjében létrehozott emlékhelyén került sor, a prágai Esterházy János Társulás a Keresztény és Emberi Értékekért, valamint a Coexistentia politikai mozgalom Esterházy-emlékbizottsága szervezte meg a politikus halálának 61. évfordulója alkalmával.

Az emlékünnepség több tucatnyi résztvevője előtt elhangzott beszédek méltatták Esterházy János életét és munkásságát, valamint szót emeltek a tragikusan elhunyt politikus rehabilitásáért, nevének megtisztításáért. A megemlékezésen részt vett a martosi Esterházy Akadémia, valamint a Via Nova ifjúsági szervezet küldöttsége is Gubík László vezetésével.

Nehéz az út Esterházy János rehabilitálásához, de van előrehaladás. Célunk az, hogy Esterházy elfoglalja az őt megillető méltó helyet a magyar és közép-európai történelemben – jelentette ki Boros Miklós, prágai magyar nagykövet.

Martényi Árpád, a budapesti Rákóczi Szövetség Esterházy Emlékbizottságának elnöke szintén úgy fogalmazott, hogy Esterházy teljes rehabilitálása érdekében sokat kell még dolgozni.

František Šedivý, a cseh Politikai Foglyok Konföderációjának (KVP) alelnöke szerint Esterházy a bolsevizmus áldozata volt és a szervezet támogatja a rehabilitását.

Stanislaw Gawlik, a Coexistentia politikai mozgalom lengyel tagozatának elnöke azt mondta: a lengyelek is a magukénak érzik Esterházy Jánost, akinek édesanyja lengyel volt, s emlékét ők is őrzik.

Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke leszögezte: a csehországi magyarok legnagyobb szervezete aktívan ápolja a felvidéki magyar politikus hagyatékát és június elején (június 2-a, szombat) a morvaországi Olmőtzben és Mírovban az idén ismét megrendezi a hagyományos Esterházy megemlékezést.

Az ünnepi beszédek után a csehországi, szlovákiai és magyarországi szervezetek, illetve a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el a tragikusan elhunyt politikus emléktáblájánál. A prágai motoli temetőben megtartott ünnepélyes hangulatú emlékünnepség a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

A kegyeleti emlékhelyet a motoli temető azon részén, ahol a volt politikai rendszer több tucatnyi áldozatát korábban névtelenül elhantolták, a kilencvenes évek elején a csehországi Politikai Foglyok Konföderációja alakította ki. Az 1901-ben született és 1957-ben a morvaországi Mírov várbörtönében elhalálozott Esterházy János urnája a hatvanas évek elején került az akkor még névtelen tömegsírba.

A néhány éve átalakított motoli központi emlékművön jelképesen két áldozat neve szerepel: Josef Bryx volt háborús pilótáé, aki a munkatáborokban meghaltakat, valamint Esterházy Jánosé, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjéé, aki a kommunista börtönökben meghalt politikai foglyokat képviseli.

A prágai Esterházy megemlékezés a motoli emlékünnepséget követően délután Prága belvárosában a Szent Henrik templom melletti magyar plébánián folytatódott. A házigazda Balga Zoltán plébános volt. Itt újabb beszédek hangzottak el Esterházyval, illetve más magyar témákkal kapcsolatban. Felszólalt például Gubík László, az Esterházy Akadémia elnöke, vagy Kocsis László, az Esterházy Társulás elnöke is.

Forrás.