Esterházy Közéleti Tábor első alkalommal

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és az Esterházy Akadémia közös szervezésében első alkalommal kerül megrendezésre az Esterházy Közéleti Tábor, melynek célja, hogy szakmai továbbképzést biztosítson a nemzetpolitika, a történelem, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a politikatudományok iránt érdeklődő magyarországi és külhoni magyar egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak.

Gubik László, Esterházy Akadémia

A tábor fókuszában három téma áll: Felvidék, mint a tábornak otthont adó régió, a szomszédos Ukrajnában zajló háború, valamint a nemzetpolitika. Felvidéken 2021 októberében a Szövetség párt megalakulásával új periódus kezdődött a szlovákiai magyar politikában, emellett 2022 őszén Szlovákiában megyei és helyi önkormányzati választásokat tartanak.

A 2022 februárjában kirobban orosz-ukrán háború Kárpátaljára is jelentős hatással van, és alapjaiban fogja újraformálni a kisebbségekkel kapcsolatos értelmezési kereteket. Ezek az események a nemzetpolitikát is jelentősen befolyásolják, újabb kihívások elé állítják.

Az Esterházy Közéleti Táborban társadalompolitikai, szlovák belpolitikai, demográfiai, szomszédságpolitikai témákat kívánják körbejárni. A fentiek elemzésében, a folyamatok megértésében műhely- és panelbeszélgetésekre kerül sor a területek elismert szakértőivel és kutatóival. A tábor kitüntetett célja, hogy lehetőséget biztosítson – a témák megismerésén túl – a résztvevők elméleti, gyakorlati elmélyülésére és szakmai készségeik fejlesztésére.

A szakmai és tudományos műhelyek mellett lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésekre, az előadókkal való szabad eszme- és tapasztalatcserére. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és az Esterházy Akadémia által szervezett közéleti tábor műhely és találkozási pont kíván lenni a kurrens közéleti és politikai témák iránt érdeklődő egyetemi hallgatók és fiatal kutatók számára.

Az Esterházy Közéleti Tábor 2022. július 6–10. között kerül megrendezésre a felvidéki Martoson. A hallgatók számára az Esterházy Akadémia és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet ösztöndíjat biztosít, amely magában foglalja a képzés, a szállás, a napi háromszori étkezés, valamint a rendezvény keretében megszervezésre kerülő egyéb programok díját.

Az oda- és hazautazást a résztvevőknek maguknak kell biztosítaniuk. Igény esetén, a tábor nyitónapján Budapestről kisbusszal tudjuk segíteni a Martosra való utazást. A jelentkezőket a képzésen túl színes kulturális programokkal is várjuk.

Jelentkezési határidő: 2022. június 27. 

További részleteket a Bethlen Gábor Alapkezelő oldalán találhatók.