Gubík: új otthont teremtünk a felvidéki magyarságnak Martoson

MARTOS. Bemutatták augusztus 21-én Martoson a 2018-ban vélhetően felépülő, helyi kulturális örökségre és természeti környezetre alapuló rendezvényközpont terveit. A beruházás a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program kapcsán Martos és Neszmély község által benyújtott Közös örökség – Õrizzük meg hagyományainkat című nyertes pályázat révén jöhet létre, s majd a falu határain túlmutató, térségi művelődési csomópont alakulhat ki.

A létesítmény terveit hétfőn sajtótájékoztatón mutatta be Keszeg István, Martos polgármestere, Janovics István, a pályázati partner Neszmély polgármestere pedig a határon átnyúló program keretében, a magyarországi partnerközségben felépülő tájházról nyújtott tájékoztatást. A sajtótájékoztatón jelen volt Siklósi József Ybl-díjas építész, a martosi látványtervek kidolgozója, valamint Gubík László, a pályázat partnereként szereplő Via Nova Ifjúsági csoport elnöke is, aki a martosi tervek keretében szólt az Esterházy Akadémia alapításáról, illetve a jövő évi Martosi Szabadegyetem időpontjáról is.

Gubík László a sajtótájékoztató után portálunknak elmondta: egy hete értesültek a két község által benyújtott közös pályázat sikeréről. „Hozzávetőleg 1,7 millió euró értékű uniós támogatás érkezik, amiből 1,3 euró a martosi rendezvényközpont kialakítására költhető, a többi pénzből pedig a neszmélyi tájház épülhet fel. A közeljövőben a határ mindkét oldalán meg kell kötni a vonatkozó szerződéseket az illetékes hatóságokkal, közben le kell bonyolítani a közbeszerzéseket. Ezt követően télen kezdődhetne a rendezvényközpont első részének, az Esterházy Akadémiának, vagyis a szükséges irodáknak, konferenciatermeknek és kis múzeumnak a martosi községi hivatal emeletén történő kialakítása, valamint a további részek alapozása. Létesítményünket a VI. Martosi Szabadegyetem nyitónapjáig, 2018. július 4-ig olyan állapotban szeretnénk látni, hogy sor kerülhessen az első ünnepélyes szalagátvágásra. Mivel a Martfeszt már kinőtte a helyi Feszty Parkot, már a jubileumi fesztiválunkhoz is új, tágasabb helyszínt kellett választanunk, s azon a hathektárnyi területen hozzávetőleg másfél év alatt egymás után épülhet fel a nagyszínpad, a két nézőtér, a két kisebb előadótér, egy kalandpark és a multifunkciós, focizásra is alkalmas sportpálya. A rendezvényközpont majd a községé lesz, az általunk létrehozott Mathos Polgári Társulás pedig annak bérlőjévé és üzemeltetőjévé válik“ – magyarázta Gubík László.

A Via Nova ICs elnöke azt is elmondta, a nyári Martfeszt megrendezésén és az Esterházy Akadémia működtetésén kívül évközben további rendezvények is megvalósulnak majd az új központban, amely ekképp térségi művelődési csomóponttá válhat.

„További célunk, hogy számos intézmény, szervezet hozzon tartalmas programokat Martosra, illetve az említett polgári társulás és a Via Nova ICS saját rendezvényeket is tervez. Ez ügyben már meg is keresett minket a Csemadok, a Szlovákiai Református Egyház és a Felvidéki Labdarúgó Egyesület – egyebek mellett táborokat, edzőmeccseket és osztálykirándulásokat szerveznének a központban. A lényeg, hogy évközben is egyaránt élettel töltsük meg a benti és a szabadtéri területeket. Nem túlzás azt állítani, hogy a létesítményben új otthont teremtünk a felvidéki magyarságnak“ – nyilatkozta Gubík László.

Az egész rendezvényközpontnak eddig csak a kettős mivoltára utaló Martosi Rendezvényliget és Népfőiskola technikai nevet adták, mivel a vidéki környezetben létesülő szellemi műhelyben népművelői tevékenység is zajlik majd.

„E tekintetben a Lakitelki Népfőiskolával vonnék párhuzamot, amely megálmodójával és létrehozójával, Lezsák Sándorral terveinket illetően többször is tárgyaltunk. Örvendetes, hogy támogatásáról és együttműködéséről biztosított minket, s Lakitelek jövendő partnerének tartja ezt a központot. A végleges nevét és logóját illetően pedig az érintett polgári társulással együtt hamarosan kiírunk egy pályázatot, amely végeredményéről 2018. március 15-én döntünk. A legsikeresebb pályázatokat pedig díjazni fogjuk“ – ismertette a további részleteket a Via Nova ICs elnöke.

Portálunkon korábban már többször is hírt adtunk (pl. ITT és ITT) a 2017/18-as tanévben induló Esterházy Akadémiáról, amelyről most Gubík László további aktualitásokat is elmondott.

„Mivel augusztus 27-ig szabtuk meg a jelentkezési határidőt, már csak egy hét áll az érdeklődők rendelkezésére. Várjuk a közéletben jövendő politikusként, választási kampányfőnökként, újságíróként tevékenykedni akaró, közvéleményt formálni szándékozó, tehetséges felvidéki fiatalokat, akik a legjobb szakemberektől nagyon kellemes környezetben szeretnének tanulni. A félreértések elkerülése végett: képzésünk nem jár diplomaszerzéssel, ám hasznosítható többlettudással, tapasztalatokkal, kapcsolatrendszerrel, illetve ösztöndíjjal és tanulmányutakkal szeretnénk gazdagítani annak résztvevőit. A képzés elvégzéséről oklevelet adunk majd a fiataloknak. Az érdeklődőknek az Esterházy Akadémia esterhazyakademia.eu honlapján található jelentkezési lapot kell kitölteniük, s ott további részletek is megtalálhatók. Szeptember 15-én, pénteken Martoson tartjuk az akadémia megnyitóját. Ezt az időpontot azért választottuk, mert másnap lesz az alsóbodoki kápolnaszentelés és névadónk urnájának jelképes elhelyezése, ahová közös zarándoklatot indítunk“ – zárta tájékoztatását Gubík László, megígérve, hogy a jelentkezési határidő letelte után portálunkon is nyilvánosságra hozzák az akadémián oktató szakemberek névsorát, illetve az első félév tanrendjét.

Forrás: Hírek.sk, – miskó –

Forrás.