„Jövőt építünk, nem rendezvényligetet!” – újabb épületeket adták át a martosi rendezvényközpontban – Videókkal

Péntek délután Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára jelenlétében adták át a magyar kormány támogatásával épülő martosi rendezvényliget új vendégházait.

martos potápi

Fotó: Katona Tamás
Keszeg István, Potápi Árpád János és Gubík László.

Az átadón Potápin kívül jelen volt Szilágyi Péter miniszteri biztos, a Szövetség országos elnöke, Forró Krisztián, Berényi József, Nagyszombat és Csenger Tibor, Nyitra megye alispánja, Becse Norbert megyei képviselő, Kiss Róbert atya, püspöki helynök, Szénási Szilárd esperes, valamint Keszeg István, Martos község polgármestere.

A martosi hagyományőrzők, illetve Korpás Réka és Tóth Krisztián fellépésével színesített rendezvényen a komplexum két új, egyenként 50 négyzetméteres, 8-8 fő fogadására alkalmas vendégházát adták át a nagyközönségnek.

Martos polgármestere, Keszeg István ünnepi köszöntőjében kiemelte, óriási örömöt jelentett a település számára, hogy tovább bővülhet a rendezvényliget, illetve a faluban működő Esterházy Akadémia infrastruktúrája. Kiemelte, a munka ugyan befejeződött, de a feladatok sora nem ért véget. Hamarosan díszkapu köszönti majd a látogatókat, illetve elkészül egy büféként és jegypénztárként működő kis épület is.

Keszeg István

Fotó:  Katona Tamás
Keszeg István, Martos polgármestere

Gubík László, a beruházó Marthos PT elnöke, az Esterházy Akadémia igazgatója arról beszélt, ugyan évmilliókkal ezelőtt még egy óceán, most pedig a Nyitra folyó holtága mossa e partokat, ez mégsem a vég, hanem valaminek a kezdete.

Gubík nemcsak Budapestnek és a magyar kormánynak köszönte meg az anyagi és szellemi támogatást, hanem külön kihangsúlyozta, óriási hálával tartoznak Martos község minden polgárának, hogy mind az Akadémia, mind a rendezvényliget otthonra találhatott itt.

Jövőt építünk, nem rendezvényligetet!”

– zárta beszédét Gubík László.

Gubík László

Fotó:  Katona Tamás
Gubík László

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében az Akadémia névadóját, Esterházy Jánost méltatta, illetve idézte. Elmondta, a határon túli magyarságra két feladat vár. Egyrészt meg kell őriznie erejét és értékeit, másrészt ezeket tovább is kell fejleszteni.

Mint Potápi fogalmazott, ennek eszköze a rendezvényliget és az Esterházy nevét viselő akadémia is. Az államtitkár Esterházy János „magyar házaihoz” mérte a martosihoz hasonló fejlesztéseket, kiemelve, hogy az a magyar kormány által követett „cselekvő nemzet”-koncepciójába is szervesen illeszkedik. Potápi végül a nemzetpolitikai államtitkárság eddigi eredményeit összegezve beszédét azzal zárta,

a magyar kormány rendkívül hálás a határon túli magyarok támogatásáért.

Potápi Árpád János

Fotó:  Katona Tamás
Potápi Árpád János

A rendezvény végén előbb Kiss Róbert megáldotta az épületeket, majd Szénási Szilárd református lelkész kérte Isten áldását.