Kari Napok a “Selyén”: véget ért a színes programsorozat

Hullámzó érdeklődés jellemezte a Selye János Egyetem és az intézmény Hallgatói Önkormányzata által immár 10. alkalommal megrendezett Kari Napok a Tudomány és Technika Hetén elnevezésű rendezvénysorozatot. A főszervező ezt azzal indokolta, hogy sok fiatal közönyös a közéleti kérdések iránt, s a szabadidős ismeretgyarapítás helyett inkább a könnyedebb szórakoztató programok híve. A jubileumi műsorfüzér látogatottságáról és a folytatásról Leczo Bence főszervezőt kérdeztük.

Tudomány-népszerűsítés és esti közös lazulás

“Célkitűzésünk az volt, hogy a szlovákiai közép- és felsőfokú oktatási intézményekben megrendezett Tudomány és Technika Hetét színesítsük-gazdagítsuk. Napközben többnyire tudomány-népszerűsítő előadások hangzottak el, esténként pedig könnyedebb, ám a diák- és közéletet is érintő rendezvényeknek adtunk helyet. Szervezőként úgy érzem, hogy évről évre egyre tartalmasabb programokat kínálunk kortársainknak” – mondta el portálunknak Leczo Bence.

Tény, hogy különféle témákról (pl.: a robotikáról, az Esterházy Akadémiáról, az elhelyezkedés nehézségeiről, a projektpedagógiáról, a tőzsdei befektetésekről, az intelligens modellezésről, a Tibi atya-féle brandépítésről, az autonóm járművekről stb.) szóló tudományos előadásokból, érdekes közéleti beszélgetésekből, nyelvi és családtörténeti szimpóziumokból nem volt hiány.

Az éppen szakdolgozatírással küzdő hallgatók is segítséget kaphattak aktuális problémáikhoz, s az önkormányzati választások előtt a komáromi polgármester-jelöltek számára is beiktattak egy vitafórumot. Ez alkalommal is sor került a közkedvelt Művészetek éjszakájára és a Játékok éjszakájára. Érdekes roadshowt tartott a Google, volt drónos röptetés, várlátogatás, sok sportverseny és egyetemi buli. A hagyományokhoz híven most is lehetett vért adni a Konferencia-Központban. A rendezvény pénteken délben a Református Teológiai Karon megtartott istentisztelettel zárult.

Generációs jelenség a közéleti témák iránti közöny?!

“Való igaz, hogy hullámzó érdeklődés mutatkozott az egyes műsorok iránt. Az egyetemistáknak és a város lakosainak napközben kínált közéleti programok többsége iránt mindkét csoport részéről a vártnál kisebb érdeklődés mutatkozott. Csak tippelni tudok, hogy ennek az oka a közéleti kérdések és a fajsúlyosabb témák iránti közöny. Nem az én tisztem ennek az okát keresni, véleményem szerint generációs jelenségről van szó, ami idővel változhat. Pedig az idei Kari Napok előtt is feltérképeztük az egyetemisták igényeit, s a program összeállítása során többféle érdeklődést vettünk figyelembe. Napközben a szellemi, esténként pedig a lelki gyarapodást biztosítottuk” – magyarázta.

Hozzátéve: nem győzi hangsúlyozni azt, hogy ezek nyilvános programok, amelyeken a hallgatókon kívül minden évben szívesen látják a további, különböző korú érdeklődőket is. Sajnos, e lehetőség még mindig nem nagyon vésődött be a köztudatba.

Az idei rendezvény kiértékelése után jövőre folytatás következik

Majd kérdésünk nyomán megemlítette a leglátogatottabb műsoraikat: “Minden évben nagy érdeklődés övezi a Játékok éjszakáját, s ez idén sem volt másként. Továbbra is közkedvelt az Ismerd meg szülőföldedet, Komáromot! elnevezésű rendezvényünk, amely lényege: a HÖK egy-egy helyi alapiskola valamelyik évfolyamának ingyenes idegenvezetős belépést biztosít az erődrendszerbe. Sokak számára bizonyult vonzónak a Google-roadshow is, amely során a vállalat gyakornokokat keresett. Többen látogattak el a népszerű Tibi atya-oldal megálmodójának előadására is, aki a brandépítésről beszélt. Több tucat kreatív fiatal mutatkozott be a Művészetek éjszakáján: kiállíthatták vagy eladhatták saját műveiket az ifi képzőművészek, tollforgatók, zenészek”.

Ugyancsak pozitív fogadtatásra talált a kezdeményezésük, hogy emléket állítsanak a Franciaországban idén halálra gázolt, magyarországi Gecse Balázs Gergőnek, aki évek óta saját ekhós szekerén barangolta be Európát. Haláláig önfenntartó, szabad életvitelt folytatott. “Az est során levetítettük a róla korábban készített dokumentumfilmet, amely azt sugallja: merjünk az álmaink szerint élni.”

A főszervező végül elárulta: az idei látogatottságot átértékelve, jövőre is megrendezik a Kari Napokat. “Mi, szervezők mindenképpen megvitatjuk azt, hogy mi mindenen hogyan lehetne változtatni. Kérdőíves felmérést készítünk majd arról, hogy az egyetemisták a folytatáson kiket látnának szívesen Lehetőségeinktől függően a továbbiakban még jobban igyekszünk kielégíteni az eltérő igényeket.”

Forrás.