KultFeszt beszámoló

A fesztivál hatalmas sikert aratott a közel kétezer látogató körében. Az első napon a MusicalNeked produkció két, egyaránt nagy sikerű, grandiózus előadása, a Puskás, a musical és a Kőszívű – A Baradlay-legenda legszebb dalait hallhatták a kilátogatók Magyarország legnépszerűbb musical színészeinek előadásában. Ember Márk, Gubik Petra, Gundel Takács Gábor, Jenes Kitti, März Fruzsina, Orth Péter, Szabó P. Szilveszter Hivatalos Rajongói Oldal, és Veréb Tamás elevenítették meg a két legendás magyar történet főhőseit. Szabó László producer pedig a narrátori szerep mellett kulisszatitkokról is mesélt.

A másnapi folytatásra sem lehetett panasz, amit a Magyarock Dalszínház meseszínházzal nyitott. A halász meg a felesége előadás több tucat családot vonzott a helyszínre, a gyerekek lelkesen figyelték az előadást. Ezen a napon lehetett megtekinteni a Lehár Ferencről szóló filmet – Az operettkirályt, amelyet egy spontán közönségtalálkozó követett a főszereplővel, Derzsi Györggyel. A késő esti órákban a Húrokon írt történelem című riportfilmből voltak láthatók részletek.

Az est fénypontja a Benned él a magyarság című produkció volt, szintén a Magyarock Dalszínház előadásában.

A magyar történelem dicső és tragikus pillanatait bemutató zenés játékban a közönség részleteket láthatott A költő visszatér, az Egri csillagok, A nagyenyedi két fűzfa, a Czibor, a Rongylábú, a Szeretve mind a vérpadig, a Fehérlaposok és további művekből, melyek meghatározó témája a hazaszeretet. Az előadásban felvidéki fellépők is színpadra léptek, úgymint Mészáros Tamás, Krnčan Milán, Vadkerti Imre, Derzsi György. Velük együtt a nagyérdemű láthatta és hallhatta Kuczmann Ágnest, Varga Miklóst, Egyházi Gézát, Csengeri Attilát, P. Petőcz Andrást, Makrai Pált, Török-Ujhelyi Tamást. A ’48-49-es szabadságharc komáromi eseményeiről, valamint az Aranycsapat komáromi tagjának, Czibor Zoltánnak az életútjáról tekinthettek meg az érdeklődők kiállítást végig az egész fesztivál alatt a hangulatos rendezvényligetben.

Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk, így egy jól sikerült kétnapos programsorozatot tudhatunk magunk mögött. A KulTúra KN polgári társulás kezdeményezése egy fesztiválszerű, nem csak könnyűzenei, hanem komolyabb hangvételű, színházias műfajú csomagot kínált az érdeklődőknek. Mindezt a szabadban, ínycsiklandó ételek és italok társaságában. Ezúton is szeretnénk megköszönni a támogatást a MOL Új-Európa Alapítványnak, akiknek hála mindez létrejöhetett. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, így hagyományt szeretnénk teremteni a KultFesztből

– zárta Szabó Ákos, a KultFeszt főszervezője.

sajtóközlemény

fotók: Sedliak Pál