Tíz év mérlege: közösségépítés

Rimaszombatban tartotta ünnepélyes évértékelőjét  a Via Nova Ifjúsági Csoport Gömör-Nógrádi szervezetei, valamint a Baráti Körök. Négy járásban több mint 40 alapszervezete és ma már több, mint 600 tagja van az ifjúsági csoportnak, amely országos szinten is a legaktívabb csoportok közé tartozik.

“Én úgy értékelem, hogy ez az esztendő nagyon szép volt, nagyon sok programmal. Több ezer embert mozgattunk meg ebben a kis régióban, ebben az elhanyagolt régióban, mint a Gömör-Nógrádi régió, és ezt előre vetítve igazából ugyanúgy szeretnénk a jövőben is ilyen rendezvényeket létrehozni, mint pl. a Június-Feszt, vagy a Várlak Fesztivál, amik igazából nagyon sok embert megmozgatnak és ezek olyan helyszínek, ahol az emberek tudnak találkozni és tudnak beszélgetni – mondta el portálunknak, Danko Gábor, a Via Nova ICS régiós elnöke.

Az évzárón egy videó bejátszással mutatták be az elmúlt év legszebb pillanatait. Sikeresek voltak a  bálok, fesztiválok, kvízestek és a különböző sportesemények. A szórakozás mellett számos helyszínen megemlékeztek nemzeti ünnepeinkről, népszerűsítették a kétnyelvűség használatát, beíratkozási körúton hívták fel a szülők figyelmét arra, hogy fontos a magyar iskola választás. Az idei évzáró nem csak az elmúlt évet érintette, hanem tíz éves visszatekintés is volt egyben, mivel a Gömör-Nógrádi Ifjúsági Csoport a napokban ünnepelte megalapításának 10. évfordulóját.

“Amire talán a legbüszkébb vagyok az az, hogy közösséget tudtunk alakítani Gömör-Nógrádban, több mint 600 tagunk volt az elmúlt 10 év alatt, most is 300-400 aktív tag működik a szervezetben és egy összefogó, egy irányba mutató ifjúsági közösséget tudtunk létrehozni – ez a legfontosabb. Természetesen kiemelhetném mint nagy rendezvényünket a Június-Fesztet, ahol az idén, több mint háromezren voltak, jövőre már kétnapos lesz, valamint, hogy elmentünk már Gömör-Nógrád határain kívülre is, ezeket a rendezvényeinket elvittük ún. külhonba is, mind kelet, mind nyugatra – erre úgy érzem büszkék lehetünk” – tudtuk meg Cziprusz Zoltán, a szervezet alelnökétől.

A Rimaszombatban tartott évzárót megtisztelte jelenlétével Gubík László a Via Nova ICS országos elnöke is, valamint az Ifjúsági Csoport országos elnökségi tagjai, akik szintén Rimaszombatban tartották évértékelő elnökségi ülésüket.

“Megnyíló lehetőségek éve volt a 2018-as év, hiszen ifi szinten annyi lehetőség adódott fiatalok előtt, ami szerintem évekre visszamenőleg nem volt tapasztalható a Felvidéken. Ezen lehetőségeknek a kulcsát, vagy a kapujának a kulcsát a Via Nova tartja a kezében. Tehát, ha azt veszem, hogy az Esterházy Akadémia, mely tavaly nyitotta meg kapuit, a közéleti pályában gondolkodó fiataloknak nyújt egy kifutó pályát, egy kifutó lehetőséget, ha azt nézem, hogy a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége a vállalkozó kedvű fiataloknak nyújt egy otthont, ha azt nézem, hogy számos családot támogató program jön, ha azt nézem, hogy számos oktatási vagy nevelési program érkezik, ha azt nézem, hogy számos sport program van, s ezeket úgy nagyjából Nagyszelmenctől Somorjáig Via Novások tartják kézbe és nem titok, ebben a négy járásban, tehát Gömörben és Nógrádban működik talán a legintenzívebben. Ezekkel a lehetőségekkel én bátorítanám nem csak a Via Novásokat, hanem azokat is, akik még nem Via Novások, tehát minden felvidéki magyar fiatalt, hogy éljenek velük. Ezek a lehetőségek egy olyan fejlődő pályára tudják állítani a fiatalokat, ami nem csak értékesebbé, de úgy érzem, boldogabbá is teszi az életüket, tehát a Via Nova ezt szeretné képviselni, ezt képviselte idén is és ezt szeretné képviselni a jövőben is” – hangsúlyozta Gubík.

Már szokásosan minden évben értékelik a legjobb, legaktívabb alapszervezeteket: az idén a dobóci szervezet érdemelte ki eme elismerést. Kimagasló eredményként könyvelték el, hogy az idén létrejöhetett az ún. Tompa Központ Rimaszombatban, amely az új munkahelyek teremtése mellett a régió felemelkedését szolgálja majd.

Forrás.