Nyilvános szónoki verseny felvidéki fiataloknak

Az Esterházy Akadémia szónokversenyt hirdet a nyilvános beszéd PITCH műfajában egyetemisták, doktoranduszok és 31 évnél fiatalabb felvidékiek számára.

A zsűriben az előadóművészet és kommunikációs szakma kiválóságai: Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész; Pelle Veronika kommunikációs tréner, egyetemi oktató és Gubík Ági, színművész, előadóművész foglalnak helyet.


A verseny védnöke: Györffy Kinga retorikai tanácsadó-tréner, egyetemi oktató

 

A verseny célja:

- a felvidéki magyar fiatalok szóbeli kommunikációs-retorikai képességének fejlesztése, a magyar nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudatuk és anyanyelvük szeretetének erősítése a 21. század modern retorikai eszköztárának felhasználása által,

- a közszereplést vállaló fiatalok nyilvános szerepléséhez szükséges készségek és képességek kibontakoztatása és fejlesztése,

- az önálló gondolatok és vélemények kifejtésének, valamint a megfelelő önismereten alapuló magabiztos fellépés kiteljesítése.

 

A verseny célcsoportja: Érettségivel rendelkező, 31 évnél fiatalabb Szlovákiában született, vagy életvitelszerűen itt tartózkodó magyar nemzetiségű fiatalok.

 

A verseny műfajáról:

A verseny zsűrije a szónoknak a nyilvános beszéd PITCH műfajában nyújtott teljesítményét értékeli. A PITCH rövid bemutatkozó beszéd, prezentáció. Izgalmas, világos, tömör, lényegre törő és céltudatos, meggyőző nyilvános beszéd. Szónoklat - a szó huszonegyedik századi értelmében. Közönségközpontú. Nem szószéki prédikáció, nem hadvezéri/prófétai kinyilatkoztatás. Kortárs és trendi. Piacképes. A modern retorika nyilvánvaló kívánalma, hogy a modern szónok gördülékeny és közönség-centrikus legyen. A hallgatóságról, a hallgatóságnak, a hallgatósághoz szóljon. Saját magán keresztül. Az előadó/szónok a történeteivel hasson, ne csak hallatszódjon.

Mottó: „...abban hiszek, hogy ha van erős mondanivaló [...] és megvan a szenvedélyes vágy ennek a mondanivalónak a megosztására, terjesztésére, akkor a retorikai készségek, képességek fejleszthetők, a kifejezés eszközei elsajátíthatók, csiszolhatók.” (Györffy Kinga)

 

Jelentkezés:

Jelentkezni 2019. május 19. (vasárnap) éjfélig az alábbi módon lehet:

A jelentkezés benyújtásához elegendő egy, a jelentkező „bemutatkozó beszédét” rögzítő digitális felvétel beküldése az info@esterhazyakademia.eu e-mail címre. Az e-mailben a pályázó neve mellett kérjük feltüntetni születési helyét, idejét és jelenlegi lakóhelyét is! A kép-és hangminőség legyen megfelelő a beszéd értékeléséhez, de a végeredménynél nem a videó technikai minősége számít, hanem a versenyző szakmai felkészültsége, személyisége, a műfaj elsajátítása. A videó másfél-két percben tartalmazza a versenyző szónoki bemutatkozását! A pályamű témája: „Mi az, ami a szívemet megdobogtatja – ami a legjobban foglalkoztat manapság?”

Tartsd észben:

  • Határidő: 2019. május 19. (vasárnap) éjfél
  • Ami kell: egy digitális felvétel
  • Téma: „Mi az, ami a szívemet megdobogtatja – ami a legjobban foglalkoztat manapság?”
  • E-mail: info@esterhazyakademia.eu

A verseny döntője:

A zsűri a 2. fordulóba az általa legjobbnak ítélt versenyzőket hívja meg. Előzetes terveink szerint 8 fiatal szónokból áll majd a döntő mezőnye. Itt két feladatban kell a szónoknak helytállnia.

Az első feladat során egy e célra előre elkészített, maximum 5 perces időtartamú szónoki beszédet bírál a zsűri. Nem kötelező jelleggel, de lehetőség van a beszédhez prezentáció használatára is, ami lehet ppt, prezi vagy keynote-alapú és legfeljebb 10 diából áll. A 3 választható témát a döntősöknek az április 21-i értékelés után adjuk meg.

A második feladat rögtönzési feladat. A helyszínen, a zsűri által megadott témában (rövid felkészülést követően) kell a szónoknak beszédet mondania.

A döntőre és a kiértékelésre 2019. május 29-én délután kerül sor az Esterházy Akadémián, a Komárom melletti Martos községben. A döntőn való megjelenés feltétele a nevezésnek is: azok jelentkezését várjuk, akik biztosan részt tudnak venni a végső megmérettetésen is!

A verseny díjai:

A verseny döntősei és győztesei csíksomlyói utazásban részesülhetnek az idei pünkösdi búcsúraRákóczi Szövetség jóvoltából, TEDx konferencián vehetnek részt, belépőt nyerhetnek színházi előadásra, filmforgatásba nyerhetnek betekintést, profi kommunikációs, retorikai és publicisztikai tanfolyamra iratkozhatnak be, valamint értékes ajándékcsomagot kaphatnak.

A döntőre és a kiértékelésre 2019. május 29-én kora délután kerül sor, az Esterházy Akadémia tantermeiben, Martos községben. A döntőbe jutó versenyzők a legjobbnak ítélt bemutatkozások, amelyek így más versenyzőket lehetőségtől fosztanak meg. A döntőn való megjelenés tehát feltétele a nevezésnek is: azok jelentkezését várjuk, akik biztosan részt tudnak venni a végső megmérettetésen is.  

Mindez hol?

A Komárom melletti meseszép Martos község alföldi tájába beékelt vadonatúj rendezvényközpont épületében lesz a döntő.

A verseny folyamán a felkészüléshez felhasználható ismeretanyag:

- Györffy Kinga: Add elő magad: A magával ragadó előadás titkai, Magnólia, 2015.

- Bolya Imre: Karizma. 12 + 1 inspiráló előadó, 12 + 1 tanulható stratégia, Charisma § More Kft., 2018.

- Chip Heath § Dan Heath: Megragad! Hogyan vigyük sikerre a gondolatainkat?, Alinea Kiadó, 2008

- Carmine Gallo: Storytelling. A történetmesélés ereje, HVG Kiadó Zrt., 2016.

- Garr Reynolds: A meztelen előadó. Természetes és hatásos preZENtáció diákkal vagy azok nélkül, HVG Kiadó Zrt., 2011.